Μια νέα εφαρμογή κυκλικής διαχείρισης του νερού, με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, τέθηκε σε λειτουργία στο λιμάνι της Μυκόνου, ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και κρουαζιέρας της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού στις δημόσιες εγκαταστάσεις υγιεινής του λιμένα, το οποίο, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, αναμένεται να περιορίσει κατά περισσότερο από 65% τις ανάγκες υδροδότησης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων από το δημοτικό δίκτυο.

Η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη Μύκονο, όπου η αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ασκεί σημαντικές πιέσεις στους διαθέσιμους υδατικούς πόρους και στις υποδομές υδροδότησης.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την CTL Maritime, μέλος του Ομίλου MSC, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Η βασική καινοτομία του έργου βρίσκεται στη δυνατότητα αξιοποίησης του νερού που μέχρι σήμερα κατέληγε στην αποχέτευση. Συγκεκριμένα, το σύστημα συλλέγει τα χρησιμοποιημένα νερά από τους νιπτήρες των δημόσιων εγκαταστάσεων υγιεινής και τα υποβάλλει σε ειδική επεξεργασία, η οποία περιλαμβάνει διαδοχικά στάδια φιλτραρίσματος, οξυγόνωσης και απολύμανσης.

Με τον τρόπο αυτό, το λεγόμενο «γκρίζο νερό» μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για κατάλληλες μη πόσιμες χρήσεις εντός των εγκαταστάσεων, περιορίζοντας την ανάγκη κατανάλωσης νέου νερού από το δημοτικό δίκτυο.

Παράλληλα, εγκαταστάθηκε και σύστημα παραγωγής νερού από την ατμοσφαιρική υγρασία, γνωστό διεθνώς ως Atmospheric Water Generation (AWG). Η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιεί την υγρασία που υπάρχει στον αέρα, μετατρέποντάς την σε νερό μέσω ειδικού εξοπλισμού.

Η συνδυασμένη λειτουργία των δύο συστημάτων δημιουργεί πρόσθετες δυνατότητες εξοικονόμησης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η επάρκεια νερού αποτελεί διαρκή πρόκληση.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του έργου είναι η δυνατότητα παρακολούθησης των επιδόσεών του σε πραγματικό χρόνο. Ειδικό ψηφιακό σύστημα καταγράφει τις ποσότητες του νερού που επεξεργάζονται και επαναχρησιμοποιούνται, ενώ μέσω δημόσιας οθόνης οι επισκέπτες του λιμένα μπορούν να ενημερώνονται για τη λειτουργία και τα αποτελέσματά του.

Η πρόβλεψη αυτή επιτρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος εξοικονόμησης που περιγράφεται στην τεχνική μελέτη.

Λιγότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή συμβολή του νέου συστήματος στη μείωση του λειτουργικού κόστους υδροδότησης του νησιού.

Η Μύκονος καλύπτει μέρος των υδρευτικών αναγκών της μέσω μονάδων αφαλάτωσης, μιας διαδικασίας που απαιτεί σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά συνέπεια, ο περιορισμός της ζήτησης νερού από το δημοτικό δίκτυο μπορεί να συμβάλει και στη μείωση των αναγκών παραγωγής αφαλατωμένου νερού, περιορίζοντας δυνητικά την ενεργειακή κατανάλωση και το σχετικό κόστος.

Ωστόσο, το πραγματικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος θα πρέπει να αποτιμηθεί με βάση τα δεδομένα λειτουργίας, καθώς και το ίδιο το σύστημα ανακύκλωσης και παραγωγής νερού από την ατμόσφαιρα καταναλώνει ενέργεια.

Πέρα από την εξοικονόμηση υδατικών πόρων, η παρέμβαση περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των δημόσιων τουαλετών του λιμένα, με βελτιώσεις στον εξοπλισμό, στον φωτισμό, στη λειτουργικότητα και στις συνθήκες υγιεινής.

Πρόκειται για υποδομές που εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αιχμής της κρουαζιέρας.

Συνεργασία του λιμένα με την κρουαζιέρα

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του λιμένα πρέπει να συνοδεύεται από παρεμβάσεις με ουσιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

«Η Μύκονος είναι ένας διεθνής προορισμός με αυξημένες απαιτήσεις, αλλά και ιδιαίτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Για εμάς, η ανάπτυξη του λιμένα πρέπει να συνοδεύεται από έργα που προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη στον τόπο μας», ανέφερε.

Όπως επισήμανε, η εξοικονόμηση νερού, η αναβάθμιση των υποδομών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Από την πλευρά του, ο ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος της CTL Maritime, Κυριάκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας οφείλει να δημιουργεί διαρκή αξία για τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.

«Στη Μύκονο, όπου το νερό αποτελεί έναν ιδιαίτερα πολύτιμο πόρο, στηρίζουμε μια πρακτική λύση που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να ανταποκριθεί σε μια ουσιαστική ανάγκη του νησιού», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα η πρωτοβουλία να αποτελέσει αφετηρία αντίστοιχων συνεργασιών και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς.

Κατά την παρουσίαση του έργου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον εκπρόσωπο της χορηγού εταιρείας.

Η αρχική ιδέα για την υλοποίηση της παρέμβασης ανήκει στον Ιωάννη Μπρά, σύμβουλο κρουαζιέρας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου και διευθύνοντα σύμβουλο της Five Senses Consulting & Development, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της πρωτοβουλίας από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Την τεχνική μελέτη και την εγκατάσταση του εξοπλισμού πραγματοποίησε η Global Esco, σε συνεργασία με τους μηχανικούς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Πιλοτικό παράδειγμα και για άλλα νησιά

Η λειτουργία του νέου συστήματος στη Μύκονο μπορεί να αποκτήσει ευρύτερη σημασία για τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η λειψυδρία, η αυξανόμενη ζήτηση νερού και το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για πολλά ελληνικά νησιά, η επαναχρησιμοποίηση νερού αποτελεί μία από τις διαθέσιμες λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα πραγματικά αποτελέσματα της εγκατάστασης: στις ποσότητες νερού που θα εξοικονομούνται, στην ενεργειακή κατανάλωση του εξοπλισμού, στο κόστος συντήρησης και στη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας του κατά τις περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλεπόμενες επιδόσεις, το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες εφαρμογές σε άλλα ελληνικά λιμάνια, ιδιαίτερα σε εκείνα που δέχονται μεγάλους αριθμούς επιβατών κρουαζιέρας.

Παράλληλα, αναδεικνύει μια διαφορετική διάσταση της σχέσης των εταιρειών κρουαζιέρας με τους προορισμούς που επισκέπτονται: τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών που δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά την τουριστική δραστηριότητα, αλλά αφήνουν ένα διαρκές και μετρήσιμο όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Przez

pl_PLPL